31 Ağustos 2011 Çarşamba

EV BARK İŞLERİ NASIL OLACAK?

Annem: Esra nasıl bir yerde kalacaksın ki sen oralarda.. Çatısı var mı?
************                                                                                                  
Almıla: Esra bana öyle çok sinek böcek bahsetme n’olur; kelebekleri, kalacağın güzel evi filan anlat da gelene kadar kendimi alıştırayım..
************
Burcu: Esra, Şubat’ta gelebilicez gibi duruyor, evde yatacak bir yatağım olsa iyi olur, kışın ortasında tropikal tatil yapmayı planlıyorum ona göre. Arkadaşımın evi var da Gana’da :))
************
Abim: Esra ben şimdi millere uçaklara filan baktım, orası bana İstanbul mesafesinde, yani gelmem kolay.. İstersen baştan da gelirim eve yerleşirken yardım etmeye ama biz Evrim’le düşündük ki biraz zaman geçsin öyle gelelim, hem burda kış varken tropikal tatil olur. Sen bi git bak da, evine bi yerleş...
************
Banu: Esra sen bi git o eve yerleş de bi.. Kaldığın evin bir tuvaleti varsa gelip kalabilirim!
************
Liste uzayıp gidiyor, Gana ile birlikte gelen gündemimiz: EV!


Bu iş anladığım kadarıyla şöyle oluyor, illa ki önceki sene Gsk gönüllü(ler)i– veya bir başka firmanın gönderdiği BM proje gönüllüsü – o ülkede kalmış oluyor. Sana o kişinin boşalttığı evi gösteriyorlar; zaten pek bir alternatifin yok, tutuyorsun. 

Geçen senenin Gsk gönüllüsü Tuba (Kenya/Nairobi’de 6 ay çalıştı) çok güzel bir evde kalmıştı tek başına. Modern, havuzlu filan bir sitede 1+1 bir evin fotoğraflarını gördüğüm için gayet iyimserim başından beri. Özellikle, annemin bir “çatı” derdi olduğu düşünülünce, olması beklenenden daha  rahatım :) Tek sorun, gittiğinde bir süre “misafir evi”nde kalıyorsun, o biraz zor geçebiliyor diye anlatıyorlar. Sinekler, böcekler, girilemez durumdaki banyolar gibi.. Bu sorunum da çok kolay çözüldü, şöyle ki;

Biz Gana’ya Gsk’dan 4 kişi gidiyoruz; 2’si İngiltere, 1’i Amerika’dan, diğeri de benim zaten. Projeler genellikle Temmuz – Ağustos aylarında başlıyor, insanlar gittiler, çalışmaya başladılar bile. Ben ekibe en son katılan kişiyim, haliyle hazır eve yerleşivereceğim :))) 

Asıl sıkıntıyı Harriet (ve partneri/ 2 gün önce evlenme teklifini kabul ettiği nişanlısı Nathan – burda bomba bir hikaye var ayrıca anlatacağım) çekti. Harriet 1 ay kadar bir süre misafir evi’nde bavullarla yaşadıktan, bin tane kötü ev gördükten sonra sonra çok şükür!! evimize geçti. Şimdilik bir tane fotoğraf var, onu aşağıya kopyalamayı deneyeceğim.
Harriet’le online olarak paylaştığımız bu süreçte Gana emlak piyasasına dair bir sürü şey öğrendik. Mesela toplam 2 alternatif ev tipi vardı yaşamak için. Ya teneke şehirlerde yaşayacaktık (ki haliyle bu bir alternatif değil) ya da önerilen dev, bahçeli, aşçılı, yüz tane odası olan, eşyalı adledilen fakat eşya olarak bir yatak ve bir koltuğun kastedildiği çok pahalı evlerden birini seçecektik. Harriet, Benee isimli emlakçı-vari kardeşimizin yönlendirmesiyle bir kaç tane ev baktı, sonuç olarak bu evde karar kılındı. Evlerin kira bedeli içine faturalar, internet gibi evin yan ihtiyaçları dahil edilmiş. “Güvenlik” de bu kalemlerden biri.

Bu arada bu devvvvvv evlerde tek tek oturmanın bir seçenek olmaktan hızla uzaklaştığını görüyorsunuz, 4 Gsk gönüllüsü ve Harriet’in partneri Nathan olarak 5 kişiyiz.

Şimdi sizlere fotoğrafını görmekte olduğunuz evin kirasını açıklıyorum; günlük 90 $ !! Gözden kaçmasın, bu rakam günlük rakam, 30’la çarpılacak!! Şaka mı, değil..!

Neyse ki kiramızı projemiz ödüyor :)